úterý, 18 srpen 2015 15:39

Welcome - 18. srpna 2015

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Milí domovarní kolegové II. (aneb Nápověda k Mapě domácích pivovarů)

Posledně jsem tady fantasmagoroval na téma mapy domácích pivovarů. Na Facebooku, na pivovarském fóru, v komentářích i v soukromých zprávách se mi dostalo poměrně zajímavé zpětné vazby.

Z vašich ohlasů vyplývá, že se především obáváte o svoje soukromí. A podle výsledků ankety na Facebooku by se naprostá většina z vás (při zachování jisté míry diskrétnosti) do mapy zaregistrovala. Ano - vím, že je to obrovský krok do neznáma. Výsledky voleb, v nichž hlasovalo 5-10% (?) „oprávněných voličů", nemusí nutně reprezentovat většinový názor. Ale pokud se budeme stále pohybovat pouze na teoretické rovině, lepších výsledků se už asi nedobereme. Takže jsem mapu domácích pivovarů vytvořil (nachází se v menu „domácí pivo Grádyš / mapa domácích pivovarů").

Mapa je dostupná veřejně (bez přihlášení), pokud ale do ní budete chtít zapsat svoji domácí varnu, musíte se zaregistrovat (vytvářet pivovary mohou pouze registrovaní uživatelé a pouze registrovaní uživatelé mohou měnit údaje o pivovaru, který SAMI do mapy vložili).

Prohlížení mapy, kontaktování vlastníka pivovaru

K mapě samotné se toho mnoho říci nedá - jsou to klasické Google Maps, s nimiž už snad každý někdy přišel do styku. Co už je zajímavější, je pravá část mapy, ve které se zobrazují pivovary. Kliknutím na zvolený pivovar se o něm zobrazí více informací společně se dvěma odkazy - „Přiblížit" (ukáže zvolený pivovar na mapě) a „Detailní informace" (ukáže detailní stránku pivovaru a hlavně - odkaz na formulář pro kontaktování správce daného záznamu). 

 

Registrace

Při registraci se zadává několik ne příliš zajímavých položek, nicméně e-mailová adresa je důležitá. Za prvé vám na ni dojde aktivační e-mail (účet bude aktivován až po kliknutí na odkaz v e-mailu), ale především - v detailu každého pivovaru se nachází formulář, pomocí kterého mohou návštěvníci mapy kontaktovat autora záznamu o pivovaru (tiše se zde předpokládá, že autor záznamu v mapě je zároveň vlastník onoho pivovaru).


Znovu zdůrazňuji - návštěvníci stránek uvidí o vašem pivovaru pouze ty informace, které sami napíšete při zakládání záznamu do mapy. Nicméně vás budou moci kontaktovat pomocí webového formuláře; zpráva vám pak dojde jako e-mail, na který můžete nebo nemusíte reagovat.


Po úspěšné registraci a přihlášení se vám v menu „domácí pivo Grádyš / mapa domácích pivovarů" objeví další možnosti - „Vložit pivovar", „Správa pivovarů" a „Uživatelský profil".

Vložit pivovar

Položkou „Název" se myslí jméno (popřípadě nějaké jiné označení) vašeho pivovaru.

V políčku „Kategorie" musíte vybrat (jedinou) položku „Domácí pivovary". Je to naprosto zbytečná pruda, uznávám, ale zatím se toho nedokážu zbavit.

Do políčka „Popis" si můžete napsat cokoliv, ale klidně jej můžete nechat prázdné.

Následuje trojice zajímavějších informací - „Etikety" (mohou u vás sběratelé získat etikety?), „Společné nákupy" (Jste ochoten nakupovat společně a sdílet tak poštovní náklady/získat lepší cenu díky většímu odebranému množství? Předpokládá se vzájemná domluva vařičů z blízkého okolí.) a „Výměna piva" (Jste nakloněn k výměně vzorků s ostatními domovarníky?).

Poznámka: Zatím to sice ještě není možné, ale v budoucnosti bych rád zavedl možnost filtrování domácích pivovarů v mapě dle těchto kritérií.

Políčka „Facebook", „WWW stránky", „Telefon" a „E-mail" asi není třeba popisovat. Jsou dobrovolná, takže je nemusíte vyplňovat, pokud by se vám zdála jako příliš velký zásah do soukromí.

Poznámka: pokud budete vyplňovat políčko „WWW stránky" a / nebo „Facebook", zadejte, prosím, celou adresu včetně „http://". Jinak nebude odkaz fungovat.

 

Nakonec následují informace souhrně označené jako „Detail umístění". Můžete buďto napsat adresu pivovaru, nebo jej vložit přímo pouhým kliknutím do mapy.


Zde bych chtěl opět zdůraznit, že pokud nechcete, nemusíte zadávat vaši přesnou adresu. Stačí kliknout - podle vašeho uvážení - někam poblíž (například do centra města). 

(jenom asi nemá cenu klikat na Gerlachovský štít, když bydlím v Písku) 


Správa pivovarů

Výběrem této volby se vám zobrazí seznam vámi vložených pivovarů. U každého z nich je možnost „Upravit" - kliknutím se dostanete na formulář pro editaci dat příslušného pivovaru a „Smazat" - funkce je zjevná.

Uživatelský profil

Zde můžete měnit vaše registrační údaje.

(mám tam zatím trošku „rozjetou" grafiku, ještě jsem se nedostal k tomu, abych ji opravil)

 


Pod čarou

Nějaké další nápady? Více ochrany proti spamu? Více políček v detailu pivovarů? ...?

 

 

Přečteno 2799 krát Naposledy změněno úterý, 25 srpen 2015 22:43
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr