Vytisknout tuto stránku
středa, 03 srpen 2016 15:20

Nerezové míchadlo

Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)

Jednou se to stát muselo. Můj testovací prototyp míchadla (onen prototyp, k jehož dokončení jsem se nikdy nedostal) se odporoučel do věčných lovišť.

Z této nemilé situace vedou v zásadě dvě východiska. Buďto lze povýšit mé záložní (a snad ještě více „prototypovější“) míchadlo na hlavní, nebo si rovnou můžu pořídit nové. Jelikož si na můj nový bezmíchadlový pivovar ještě nějaký čas počkám, rozhodl jsem se pro druhou variantu. A vzhledem k tomu, že si začínám pohrávat s myšlenkou ponechat si jeden hrnec, míchadlo a indukci i po zprovoznění nového pivovaru, rád bych, aby míchadlo bylo nejenom funkční, ale i „oku lahodící“.

Volba nakonec padla na výrobek od Brauhardware (varianta pro 36 litrů). Co k k tomu dodat? Je to prostě míchadlo, představu si zajisté uděláte z fotek a videa. Takže jen bodově:

  • Naprosto profesionální zpracování vyladěné do nejmenších detailů.
  • Má přípravu jak pro malé elektromotorky (vhodné pro menší hrnce), tak i pro motorky od stěračů (36 litrů a výše).
    • Trošku mě rozhodilo, že můj stávající elektromotorek z Fabie na víko nepasuje. Převrtávat stávající otvory ve víku míchadla se mi nechtělo, tak jsem si objednal motorek nový. Pokud se dostanete do podobné situace, vězte, že motorek označený číslem 1J0955119 vám pasovat bude.
  • Konstrukce míchadla je navržena tak, že se předpokládá otáčení proti směru hodinových ručiček. Je to poměrně netradiční řešení, ale výrobce k tomu uvádí deset tisíc důvodů, které zde nebudu rozebírat ani zpochybňovat. Prostě to tak je. Neříkám, že míchadlo bude míchat špatně, pokud se bude točit doprava, ale záměrem výrobce to zcela jistě nebylo.
    • Z otáčení doleva nicméně vyplývá jedna nepříjemnost - během míchání se adaptér hřídele samovolně odšroubovává z motorku. Výrobce doporučuje tento problém vyřešit trvalým připevněním (například přilepením lepidlem na kov) adaptéru na motorek. No kroutily se mi u toho všechny prsty, ale nakonec jsem adaptér přilepil...
  • A na závěr jsem si nechal můj osobní problém - lopatky míchadla se při otáčení zasekávaly o sondu termočidla, které jsem si k hrnci připevnil již před dávnými věky (lopatky jsou totiž mnohem delší, než vrtulka z mého původního míchadla prodávaného na stránkách Vyrobte si pivo). Nejdříve jsem chtěl lopatky zvednout až nad termočidlo (podložením motorku), nicméně potom jsem to vyřešil mnohem elegantněji posunutím osy míchadla mimo střed hrnce. Víko míchadla na hrnci sedí pevně bez jakýchkoliv úprav - „uši“ míchadla se opřou o zadní část držadel hrnce a lehce (stačí rukou) se přitáhnou aretační šrouby. Protože víko (včetně aretačních šroubů) jsou umístěny mimo střed hrnce, v místě styku šroubů s hrncem se obvod hrnce ještě rozšiřuje, takže nedochází k posunu víka.

 

Přečteno 26549 krát Naposledy změněno úterý, 06 září 2016 08:39

Média