čtvrtek, 17 květen 2018 13:36

Spinning Hamster No.1

Ohodnotit tuto položku
(4 hlasů)

India Pale Ale

Sice pořád ještě nevařím, ale od vymýšlení blbostí mě to neodrazuje. Tentokrát jsem si za „odrazový můstek platonického cvičení“ (málem jsem napsal „jemování“, ale to bych si přeci jenom fandil až příliš) vybral poslední verzi SMASH IPA, kterou trošku „pošteluju“. V zásadě ale jenom lehce obohatím původní jednosladové a jednochmelové pivo.

  • Slad a rmutování. Slad Golden Promise je prostě nenapodobitelná lahoda, o tom žádná. Jenom mu tentokrát trošku pomůžu přídavkem 200 gramů sladového ovsa a 100 gramů Crystalu T50. I rmutovací schéma nechám jednoduché - 90 minut při 65.5°C na pivo suché jako troud.
  • Chmel a chmelení. Chmel Equinox - pardon, dnes už se jmenuje Ekuanot - mě přivádí do extáze, takže zatím nemám důvod zkoušet něco zásadně jiného. Jelikož však pokus s chmelením pouze do whirlpoolu nebyl výrazný tak, jak bych očekával (chyběla tomu taková ta výrazná hořkosladká pomelová chuť), zařadím znovu i dry hopping. A nenechám všechnu dřinu jen na Ekuanotu - spáruji jej v poměru 1:1 se Simcoe.
  • Kvasnice a kvašení. Klasika. Starter s koeficientem 1.0 z tekutých WLP001 a hlavní kvašení při 20°C.
  • Ostatní
    • Minerální profil vody bude typický pro silně chmelená piva s vysokým poměrem SO4/Cl. Ca 110 | Mg 18 | Na 16 | SO4 280 | Cl 50
    • Čirost podpořím irským mechem do chmelovaru a želatinou na závěr kvašení.
  • Název. Na tomto typu piva se už vozím kolem dokola jako náš křeček v kolotoči, takže odtud asi Spinning Hamster.

 


Poznámky z vaření

  • Mladina při scezování tekla bez pevných částeček, ale byla poměrně kalná. A to i na úplném konci vyslazování.
  • Rozhodnul jsem se nesbírat pěnu tvořenou na začátku chmelovaru. A tím moje poznámky z vaření můžu ukončit, protože:

Pěna na počátku bouřlivého varu byla hustá a bylo jí hodně. V náhlém pohnutí mysli jsem se ji rozhodnul nesbírat (abych viděl, jak bude vypadat dílo po zchlazení - jestli se třeba neudělá více hrubých kalů, které na dno strhnou více jemných kalů a tím pádem jestli náhodou nebude mladina čistější). Samozřejmě, že jsem měl aspoň počkat, až pěna trošku opadne (tím spíš, že hrnec byl plný až skoro po okraj), ale před očima mi náhle na zlomek vteřiny probleskla větička načtená někde na internetech, že chmel potlačuje pěnivost při chmelovaru (nebo nějaká taková blbost). A jak jsem byl v tvůrčím laufu, okamžitě jsem šupnul celou misku chmele do už tak kypícího hrnce. A nádavkem pěkně z vysoka.

Citově nezaujatému pozorovateli by to mohlo připadat jako super vizuální efekt à la Kilauea (pouze v zelenohnědé variantě), ale já jsem si okamžitě svou fatální chybu uvědomil. Tři čtyři vteřiny jsem se ještě mohutným foukáním snažil nezkrotnou pěnu narvat zpátky do hrnce, ale bylo to jako zkoušet chcát na požár ropné věže.

Během pár vteřin bylo po všem. Když jsem přestal třeštit oči na dílo zkázy, zaklapnul dokořán otevřenou hubu a přestal zadržovat dech, začal jsem horečnatě odhadovat, o kolik chmele jsem asi tak mohl přijít. První odhad byla čtvrtina, takže jsem bleskurychle přidal 10g CTZ. To už jsem se začal trošku uklidňovat, okouknul jsem hrnec a vařič kolem dokola a nabyl jsem přesvědčení, že se mi vyvařila nejméně polovina (šup tam dalších 10 gramů). Když jsem hadrem nahrubo utřel i stůl a podíval se do kyblíku s úplně zelenou vodou, ve kterém jsem hadřík vyráchal, dospěl jsem k názoru, že se mi chmel musel vyvařil téměř všechen (takže zbylých 13 gramů CTZ šlo do hrnce na posledních 15 minut). 

Zbytek vaření pak už šlo podle plánu (ehm), ale když jsem do sebe naklopil vzorek z odměrného válce (použitý na měření hustoty), chlapáckou hořkostí mi slezla sklovina.

 

Večer - sice stále značně rozladěn, ale alespoň už s klidnou hlavou - jsem si pomocí  Diversity kalkulátoru namodeloval několik možností. Pokud se z prvotních 40 gramů CTZ nevyvařilo nic, bude mít pivo 95 IBU (IBU/SG = 1.46). Pokud se vyvařilo 10 gramů, bude hodnota IBU 84 a IBU/SG = 1.29. V případě vyvaření 20 gramů chmele bude hodnota IBU 73 a IBU/SG = 1.12. Jestli se vyvařilo 30 gramů chmele, bude hodnota IBU činit 61 a IBU/SG = 0.94 (preferovaná varianta nejpodobnější původnímu záměru :) ). A konečně - pokud se vyvařil všechen chmel, bude IBU piva 50 a IBU/SG = 0.77.

Podle chuti bych si však tipnul, že jsem o velké množství chmele nepřišel. Takže co teď s tou příšernou hořkostí?

  • Vylít. Ale na to je vždycky času dost...
  • Nedělat nic a doufat, že hořkost během kvašení „poleví“. Popřípadě ji vydávat za záměr a za snahu o uvaření „původní“ AIPA, která svou hořkostí trhala držky i zkušeným pivopíčům.
  • Snažit se hořkost trošku potlačit či zamaskovat. No to ale asi nebude úplně snadné. Napadají mě následující možnosti:
    • Přidat trošku dextrózy (možná i sladového výtažku?) na zvýšení počáteční hustoty, čímž by alespoň došlo ke snížení poměru IBU/SG. Tohle jsem ještě s konečnou platností nerozhodnul, ale mám ještě chvíli času, dokud bude probíhat bouřlivé kvašení.
    • Vynechat Cold Crash a želatinu, takže pivo bude pravděpodobně kalnější a (snad) i kvasnicovější, což by snad mohlo zmírnit vnímanou hořkost.
    • A perlička na závěr. Objevil jsem nějaké studie (první a druhá - i když dvojka se mi jeví jako jen nějaké stručné manažerské shrnutí jedničky), které se mi (pokud jsem je správně pochopil) snaží namluvit, že:

 

„Chmel ze studeného chmelení do piva přidává hořké humulinony a alfa kyseliny, které však dosahují jen 65%, respektive 10% hořkosti iso-alfa kyselin. Současně ale dokáže značné množství iso-alfa hořkých kyselin pohltit.

Suché chmelení tak zvyšuje vnímanou hořkost piv s malým IBU, na druhou stranu ale do určité míry snižuje vnímanou hořkost piv s vysokým IBU.“

 

A v tom vidím svou (jakkoliv nepatrnou) šanci. Přidám na množství chmele na dry hopping a zvýším dávku z původních 5.5g/l až na 10g/l.

 

Poznámka:

Na toto téma jsem založil vlákno v diskusním fóru na HomeBrewMap a v uzavřené skupině na Facebooku.

 


Recept

Recept na pivo je k dispozici na stránkách www.HomeBrewMap.com

 


Kvašení

  • Starter z tekutých WLP001 (při výpočtu velikosti starteru použit koeficient 1.0) 
  • Po provzdušnění zakvašeno při teplotě 20°C
  • Po čtyřech dnech (SG 1.015) zvýšena teplota na 23°C a přidána první dávka „studeného“ chmele.
  • Po sedmi dnech (SG 1.010) přidána druhá dávka „studeného“ chmele.
  • Po deseti dnech stočeno „za tepla“ bez želatiny do kyvety. Cold Crash proveden až v kyvetě.

 


Den 10 (stáčení do kyvety)

Pivo mi nepřijde nikterak zázračně aromatické. Zato hořké je dost. Sice ne až tak, jak jsem se původně obával, ale pořád je hořkost hodně výrazná.

 


Den 14 (odkalování) 

Vynechání želatiny a hlavně provedení Cold Crash až po stočení z kvasné nádoby do kyvety se podepsalo na „hutnosti“ piva. Je hodně kalné a trošku skřípe mezi zuby. Je pravděpodobně (zatím?) plné drobných částeček chmele a kalů. Což se ale dalo čekat. Budu pilně pokračovat v odkalování a uvidím.

Jinak chuťově se mi pivo jeví jako lehké a svěží, výrazně hořké a relativně slušně aromatické (i když bych vzhledem k množství chmele čekal aroma větší). Také mám pocit, že se mi už Ekuanot začíná trošku přejídat - přeci jenom tři (tuším) ejly s tímto chmelem během relativně krátké doby se na mé chuťové únavě nějak projevit musí...

 


Den 24 (lahvování) 

Po připojení (poctivě sanitované) stáčečky k CO2 a k pivu jsem zjistil, že všechny rychlospojky a kohouty mocně prosakují. Načepoval jsem tedy jenom tři lahváčky „na prasáka“ přímo z pípy a tradá do Žďáru. O dva dny později se toto pivo umístilo v degustační soutěži na třetím místě v kategorii IPA. To jsou mi ale paradoxy. Začínám asi chápat recept k úspěchu - podělat vaření, kvašení i stáčení. Pak už to jde samo...

 

Další informace

  • Typ piva: American IPA
  • Počáteční hustota: 15.9° Plato
  • Konečná hustota: 2.6° Plato
  • Energetická hodnota: 316 kcal / 500ml
  • Hořkost: 75 IBU
  • IBU/SG: 1.15
  • Alkohol: 6.8%
  • Barva: 12 EBC
  • Náklady na suroviny: 31.90 Kč / pivo
Přečteno 5590 krát Naposledy změněno pondělí, 18 červen 2018 13:40
Comments (2)
This comment was minimized by the moderator on the site
Prosím můžeš mi dát koment na tvou ztrátovost, osobně s tím občas bojuju... Nahoře čtu : EoB vol 28L, Ferm vol 22L. To je 6L ztráta (trub?) (nebo blbě čtu?) a pak Bottle vol 18L, to je další 4L ztráta (kvasinky?) Díky moc, klidně PM. Jirka
This comment was minimized by the moderator on the site
No než abych ztrácel cenný čas snahou o "vydojení" posledního zbytku mladiny z kalů po chmelovaru, tak raději preventivně počítám s větší ztrátou.<br />A do kvasné nádoby dám raději také více kvůli ochutnávání :)<br /><br />Ztráty by se samozřejmě daly snížit, ale nemám k tomu žádný pádný důvod ;)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr